

Mentoring for the Future of Global Literary, Linguistic, and Cultural Studies

Workshop Program

Thursday, May 15th and Friday, May 16th, 20251

Zoom Link (All Sessions):

https://psu.zoom.us/j/99822711291?pwd=l0m6a2gmdRsZjioDEo5jLaR4D2P1XQ.1

Day 1: Thursday, May 15th		
8:45-9:00 a.m.	Open Zoom Room	
9:00-9:45 a.m.	Welcome & Icebreaker Activity (45 min)	
9:45-9:50 a.m.	Transition Time	
9:50-11:05 a.m.	Session 1: Is Grad School for Me? (1 hr 15 min) Why pursue a graduate program? What kind of careers might an MA or PhD degree prepare me for? What makes grad school worth the investment of time and energy?	
11:05-11:15 a.m.	Transition Time	
11:15 -12:45 p.m.	Session 2: Field and Disciplines (1 hr 30 min) What questions do linguists ask? What questions do scholars in literary and cultural studies ask? How do I develop a research project? How do I find a suitable advisor?	
12:45-1:30 p.m.	Lunch Break	
1:30-2:30 p.m.	Session 3: Field? Department? Area? Money! An Overview of University Structures (60 min) What should I know about the administrative structure of a university? What is a Department Head responsible for? What is a Director of Graduate Studies responsible for?	
2:30-2:35 p.m.	Transition Time	
2:35-4:00 p.m.	Session 4: Global Programs (1 hr 25 min) What is the international graduate student experience like in the US? What	

steps for getting a student visa to the US?

are some of the campus resources and support services? What are the basic

¹ Please note that the listed sessions are scheduled according to Eastern Daylight Time (New York). You can use the following website to convert EDT to your local Time Zone: https://time.is/compare.



Day 2: Friday, May 16th		
8:45-9:00 a.m.	Open Room	
9:00-9:30 a.m.	Session 5: Social Half Hour (30 min) The Social Hour will to allow you to socialize with other mentees in a more relaxed setting. We'll have games and icebreakers; come join us!	
9:30- 9:40 a.m.	Transition Time	
9:40-10:50 a.m.	Session 6: Reflections, Fears and Motivations (1 hr 10 mins) This section focuses on any fears associated with graduate school application process. How can I overcome my fears? What makes me stand out? What experiences brought me to this crossroad? Am I really motivated to get through a graduate program?	
10:50-11:00 a.m.	Transition Time	
11:00-12:10 p.m.	Session 7: Overview of the Application Process (1 hr 10 mins) What are the components of a grad school application? What is the timeline for applying? Where do I find the information that I need to apply to each program? How can I stay organized with my applications?	
12:10-12:55 p.m.	Lunch Break (45 mins)	
12:55-2:15 pm.	Session 8: Overview of Statement of Purpose (1 hr 20 mins) What is a Statement of Purpose? What makes a strong Statement of Purpose? How can I use this document to leverage prior experience to demonstrate that I can thrive in a graduate program?	
2:15-2:25 p.m.	Transition Time	
2:25-2:55 p.m.	Wrap-Up Session (30 mins) What is a Statement of Purpose? What makes a strong Statement of Purpose? How can I use this document to leverage prior experience to demonstrate that I can thrive in a graduate program?	
2:55-3:05 p.m.	Transition Time	
3:05- 4:00 pm	Session 9: Mentoring Meet and Greet (55 mins) Spend time in breakout rooms with your faculty and graduate student mentors and discuss what you aim to get out of a meaningful mentoring relationship, along with the logistics of future mentoring meetings.	